Monday, 25 May 2009

Aktiviti 18hb Mei 2009 hingga 24hb Mei 2009Alhamdulillah. Itulah kalimah yang sepatutnya diungkapkan setiap di antara kita. Tak kira yang 'baru' atau yang 'lama'. Seharusnya yang 'lama'lah lebih-lebih lagi menuturkan kalimah tersebut. Manakan tidak, hidup dah lama, kerja dah lama, merasa nikmat dunia pun dah lama dan bermacam-macam lagi lama. Bagi yang 'baru', aku baru hidup saja, baru kerja saja dan baru nampak dunia saja...Itulah kita...dan macam tu lah dok ada kehidupan kita. Macam-macam alasan yang kita bagi.
Bagi yang dah berkeluarga dan bekerja seperti aku ni...betul-betul banyak bersyukur jika dibandingkan dengan sahabat-sahabatku di Palestin.
Walaupun seminggu sampai beberapa kali pekena Lee Fah Mee, namun mereka yang berada di bumi Palestin, tak tentu hala makan mereka. Walaupun hampir dua bulan tidak bersama keluarga tercinta, sahabat-sahabatku di bumi Palestin dah lama 'kehilangan' keluarga. Apa-apa pun bersyukurlah kita. Kalau kita susah, akan ada orang lain yang lebih susah. Walau bagaimanapun hidup perlu diteruskan..tak kira apa jua halangan yang berada di depan. Suka pun 'redah', tak suka pun kena juga 'redah'.
Minggu ni aku memang tak keluar out station. Dok melangut depan komputer pejabat..layan sistem pangkalan data pejabat. Best jugak berjam-jam terbeliak depan PC sambil pekena kopi Radix. Biasalah.. nak selesai satu putaran kerja ambil masa beberapa jam. Lewat sikit makan hari, lagi lewat makan minggu, lagi lewat makan bulan. Sedar tak sedar nanti nama naik..tak sempat pulak nak habiskan kerja....kena cunggit pi ke tempat lain.
Sebut pasal nama naik ni dan kena cunggit, 2 orang sahabatku di Bumi Kenyalang ni bertuah. Sorang ke Pahang dan sorang ke Johor. Tahniah buat Saudara Zulkifli Mohamad ( ke Pahang ) dan Saudara Rashdan ( ke Johor ). Tak sempat aku nak berkawan lama dengan hampa kat Sarawak ni. Maaf juga aku tak sempat nak pi farewell kalian. Semoga kalian $ŭ¢¢ĕ$$ .....
Kalau tak silap aku saudara Zul ( panggilan manja En Zul ) dah hampir 9 tahun kat Sarawak. Walau dah lama kat sini..bahasa Kelate tetap menjadi pojaan hatinya. Mai lah ribut, petir ka, banjir ka...tetap maintain.
Lain pulak Saudara Rashdan ( panggilan manja Dan ). Hampir 5 tahun kat sini..dah boleh bertutur dengan baik bahasa Sarawak. Manakan tidaknya..dapat 'Cikgu' Sarawak. Tak lain dan tak bukan..Puan Raudhah..isterinya daaa...
Semasa cerita ini dikarang, Dan serta isteri sekeluarga dan sahabat-sahabat sedang berada di LTAB Kuching bagi mengucapkan selamat jalan kepada beliau yang akan ke Johor 10 malam ni (24/5/2009). Semoga Allah memberi kekuatan iman dan fizikal kepada Dan serta Raudhah...aku tak nak cerita panjang bab ni..sebakkk..

Antara aktiviti minggu ni :-
i. 18/05/2009 – Usrah / halaqoh di rumah Ustaz Saleh
ii. 22/05/2009 – Main badminton kat Taman Sentosa Batu 7.
iii. 23/05/2009
- Shopping di Sarikin
- Pekena Laksa Penang di rumah Zarimy
- Main badminton di Samariang
- BBQ di rumah Ahmad Nazri Abdullah
iv. 24/05/2009 – Tanam pokok daun kari ( daun karapole )

1 comment:

  1. sekali aku tengok gambaq hampa, teringat aku kat geng bangla taman arowana. macam tu la dok adaaaaa.............

    ReplyDelete