Sunday, 28 June 2009

Cabaran 'Camel Trophy'

Inilah 'off road' untuk ke kem balak

Bagi laluan.....kena berhenti kat tepi jalan.

Isyarat ni kena tengok betol-betol...

Lunch ala kadar......

Tengok betol-betol 'balak elektrik' tu..kayu berlian.

Sebahagian balak yang telah ditebang.

Dari kiri pengurus kem, SHO, pemandu 4x4, aku dan 'Mamu' Ismail

" Dan bumi ini Kami bentangkan dan Kami letakkan padanya gunung-ganang yang kukuh terdiri serta Kami tumbuhkan padanya tiap-tiap sesuatu yang tertentu timbangannya...(Surah Al-Hijr -Ayat 19 hingga 24).
Minggu ni aku berkesempatan keluar outstation ke Bintulu bersama Mamu Ismail (Kader Pertanian). Kami berdua dikehendaki menjalankan siasatan kemalangan dan audit sektor pembalakan.

Kami menaiki 'belon' ke Bintulu. Kuching ke Bintulu hanya 55 minit naik belon. Kalau ikut darat mau pi 9 jam. Sekali-sekala tak apa, kalau selalu mau tulang belakang bengkok. Penerbangan lancar, lebih kurang 8.30 pagi dah sampai Bintulu.
Wakil syarikat telah lama menunggu di LTB (Lapangan Terbang Bintulu). Kami terus dibawa menaiki kenderaan 4x4 menuju ke pejabat terdekat. Di sini kami hanya bersarapan mee segera sorang semangkuk. Bagi orang macam aku ni, mee segera macam makan nasi saja...
Nasi bungkus, sardin, minuman dan pelbagai makanan siap dibawa. Maklumlah nak masuk ke kem balak.
Untuk pengetahuan semua..perjalanan nak masuk ke kem balak ini lebih kurang 100km sahaja dan 'cuma' mengambil masa lebih kurang 3 jam pergi dan 3 jam balik. Ini kira dekat lagi kata seorang kawanku.
Jalan nak ke sana Allah saja yang tahu..penuh dengan cabaran. Sekeliling masih ada lagi hutan-hutan tebal. Selisih dengan lori balak naik 'seriau' kawe. Cuaca yang kering membuatkan mata pedih dan tekak rasa dahaga. Jalan ke kem ini ada undang-undangnya sendiri. Sekejap ikut kanan dan sekejap ikut kiri. Tak ikut undang-undang ini boleh mengakibatkan kemalangan.

Walau penat macamana pun, aku tetap rasa seronok kerana dapat merasai cabaran 'Camel Trophy' dan melihat pokok akasia yang sedang ditanam semula.

2 comments:

  1. nampaknya pak lang dah jatuh cinta dengan sarawak. buleh la dok lama kat sanaaaaa......

    ReplyDelete
  2. Best crita hang kali niii...
    banyak pengalaman baru..
    semoga slamat & sihat slalu...

    ReplyDelete